Personal Training Utrecht “Ik kan het niet alleen en daar schaam ik me voor.”

Personal Training Utrecht Ik kan het niet alleen en daar schaam ik me voor.


Personal Training Utrecht Ik kan het niet alleen en daar schaam ik me voor

Het lukt haar niet de deur uit te gaan, te gaan trainen, vitaal te blijven. En dat was niet het enige… de venijnige veroordeling: “Ik ben een slappeling!”

Loes, 57 jaar, komt een half jaar nadat we een traject personal training hebben afgerond schoorvoetend bij me terug met de woorden: “Ik kan het niet alleen en daar schaam ik me voor.”
Ik vraag haar: “Waarom is dit eigenlijk een probleem? Dan doe je het toch gewoon niet?” Ze geeft aan dat haar werk veel energie vraagt en dat ze dit zo lang mogelijk optimaal wil blijven doen. Daarbij is ze gewoon minder blij als ze ongetraind is.

Die week had een goede vriendin tegen haar gezegd: ”Wat zeur je nou dat je geen zelfdiscipline hebt. Dat heb je op alle vlakken juist wel, alleen met sporten niet.” Dit maakte dat ze weer bij mij aanklopte.

Op zoek naar de innerlijke drive

Wat als je zou blijven doen wat je doet: niet trainen en doorgaan met werk? Ik stelde haar voor te gaan staan op een denkbeeldige levenslijn links voor haar. Kijk eens naar jezelf over twee jaar, wat zie je dan? “Ik ben daar klein, wel OK, maar mat. Ik doe de dingen die moeten met energie. Daarnaast is weinig ruimte om spontaan dingen te doen.” Dan stapt ze in haar denkbeeldige toekomstige zelf en ervaart hoe dat voelt. Ze staat gebogen en futloos.

We stappen terug en kijken nu naar een gewenste levenslijn rechts voor haar, waarin ze traint om vitaal te zijn. Ze ziet zichzelf nu een stuk groter. Ze straalt en is bewegelijk. Ze stapt in haar oudere vitale zelf. Ze voelt zich trots en glimlacht. Ze begint over haar buik te wrijven. “Ik voel een soort rode bal in mijn buik. De bal is als de aarde, omgeven met een warme straling.” Als ik haar vraag wat deze bal met warme straling te doen heeft, antwoord ze: “Warmte geven.” Ik vraag haar vervolgens van welk groter geheel deze bal onderdeel is. “Van de hele mensheid.”

Dan ronden we af met: “Welke conclusie trek jij hieruit?”Ze zegt: “Als ik doe wat ik te doen heb – warmte geven aan de mensheid – voel ik me rustig en krijg ik enorm veel energie! En daar heb ik eerst volle energie voor nodig, dus lekker trainen en een goede conditie.”

Framing – reframe

We zijn er goed in ons zelf naar beneden te halen: ‘Ik ben een sukkel want ik heb geen discipline om te trainen.”

Tijdens de volgende personal training vraagt ze wat ik er van vind dat ze het niet alleen kan. Ik antwoordde: “Ons doel in het eerste traject was om je superfit te krijgen, om dit vervolgens zelfstandig vast te houden. Fit was je, vasthouden lukte niet. Je zegt dan dat je een slappeling bent omdat je het zelf niet op kan brengen om te trainen. Je kunt ook zeggen: “hele volk-stammen sporten met een trainer, doen pilates, yoga, volleybal ed, waarom zou ik dit niet mogen doen op mijn manier?”
De reframe gaf ruimte. Toestemming.

 

………

MetJet Coaching helpt vrouwen vitaler te zijn in werk en leven. Fysiek en mentaal.

Vrijblijvende intake Personal training/ Vitaliteit Coaching 50+ Vrouw

Ben je geïnteresseerd in een vrijblijvende intake neem dan gerust contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *